måndag 16 juli 2007

Ingen skillnad mellan "Mainstream" och "Alternative"?

Jaha, så har jag sprungit på ytterligare en bok att lägga till att-läsa-listan, nämligen Joseph Heath och Andrew Potters bok The Rebel Sell. I krönikan "Underdog herre på täppan" av Jan Gradvall (i tidningen Corporate Intelligence, nr 7) redogör Gradvall för hur viktigt det är att vara trendig och att vi i Sverige ligger i yttersta framkant för att ständigt hänga med på vad som är trendigt och inne just nu. Han menar att Sverige har mindervärdeskomplex och försöker överkompensera detta med att fånga upp alla nya trender och ständigt veta vad som är på g (det sk "kollsamhället" enligt tidnigen Rodeo, tillskillnad från industri- eller informationssamhälle). Ett bevis på detta är att New York Times nyligen deklarerade att Hornstull antagligen är den trendigaste stadsdelen i världen just nu.

Nåja, i krönikan citeras följande citat ur boken och det var det som väckte mitt intresse och ledde till några spontana Google-sökningar:

"Människor spenderar inte sina största pengar på saker som får dem att passa in, utan tvärtom på saker som får dem att känna att de står ut."

Författarna menar att de flesta av oss är anti-konsumenter, rebeller, som försöker motsätta oss konsumtionssamhället. Vi är emot likriktningen och försöker vara mer individuella genom att välja mer alternativa produkter/varumärken. Men så fort en sån efterfrågan skapas ser "Systemet" till behovet tillgodoses. Därför är det ingen skillnad på Mainstream och Alternative, för det rör sig ändå om ett och samma system. Usch, det där var svårt att förklara. Läs mer själva här och framför allt kolla in videon på den här sidan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tja! Intressanta inlägg här rent generellt tycker jag.

Läste deras "Nations of Rebels" för ett tag sedan. The Rebel Sell verkar vara en fördjupning av vad författarna argumeterade för i NoR - känner helt klart igen temat.

När jag läste igenom NoR kände jag mig rätt blåst när jag köpte deras argument för att anti-kommersialism egentligen är samma skrot och korn som hederlig kommers. Det var som om jag till dess gått på den härliga känsla av moralisk överlägsenhet som anti-kommers gärna ger sken av.

Tycker rent allmänt om författarnas balanserade värderingar. De tar upp fördelarna och nackdelarna med både kapitalism och socialism - något som ofta saknas i den här typen av debatt.

Skall definitivt kolla upp The Rebel Sell och se om den kan vara värd att köra igenom.